vanadrichempigeons
Liefhebber van de duivensport
 

Systeem en Selectie wijzen.

Het systeem:


Na paar jaar wat te hebben gewisseld van systemen zoals nest spel , dubbel weduwschap en weduwschap met duivinnen ga ik het nu anders aanpakken en dat is als volgt. Het systeem wat ik de komende jaren ga spelen is weduwschap met doffers waarvan de weduwduivinnen  alle thuis blijven. Verder is mijn systeem vrij makkelijk opgezet. De keuze is ook omdat ik gewoon meer van het bravoure van de Doffers hou.


Dat is als volgt :


De doffers trainen per keer een 35 a 60 min per dag in de middag of avond uren maar net hoe het uit komt met mijn werk, verder voer ik de duiven in de zomer maanden 2 maal daags net na de training en vlak voor het schemer, om de voer opname optimaal te houden en niet tegen duiven op te lopen die te vroeg binnen willen lopen tijdens de training van de volgende dag.


Doffers :


Het voer, wat ik voer in het vlieg seizoen is van Egberts-Theunis Championmix en de NPO Mix, al dit meng ik zelf per dag op gevoel naar waarden en samenstelling, met daarbij in het begin van de week aangevuld met zoontjes van Vogro en later in de week wat snoepzaad/pinda's en de hele week door na behoefte de emmer van Teurlings of  andere mineralen mix, net wat voor handen is. Het drink water doe ik 1 maal bij thuis komst elektrolyt voor het herstel er in, rest van de week zit er niks in het water. Tevens voer ik de doffers in het vrije seizoen in de voerbak maar in het vliegseizoen heb ik  op advies van vriend J Bouma beslist dat we ze in het vliegseizoen extra in potjes de juiste afstemming aan voer en vetrijkvoer voor opname per vlucht / vlucht soort, vit/mid/dag om het uiterste er in en uit te krijgen. 


Jongen :


Krijgen het goedkoopste vliegvoer van Versele Lage met zuivering en grit uit de emmer van Vogro Allround mix en alleen water met 0,0 iets er in puur natuur en zo simpel mogelijk omdat ik niet hoef te presteren op de jonge duiven vluchten maar de sterkste over wil houden ivm weerstand tegen ziektes en virussen.


Duivinnen :


Deze krijgen zuivering en zoontjes van Vogro en dag voor tonen een beetje vliegvoer en snoepzaad om de spirit te krijgen voor de doffer, dit natuurlijk ook om onderling koppelen te voorkomen en natuurlijk water na behoefte met Allround mix van Vogro.

Rest van het jaar rui/wintervoer 60% en 40% zuivering en in de kweek doe ik kweekvoer van Versele Lage en Vogro Allround mix.

Dus alles zo gemakkelijk mogelijk voor je zelf houden lijkt voor mij het beste te werken i.v.b.m mijn gezin en werk.


Selectie Wijzen:


Nieuw is mijn Selectie wijzen voor de komende 5 jaar, ik heb besloten om bij het afzetten van de jonge duiven de Doffertjes er uit selecteer omdat ik op Weduwschap speel met  doffers en dus niet de duivinnen nodig heb, waardoor ik dus meer doffertjes heb dan dat je normaal zou hebben en ik me heus wat kan veroorloven aan verliezen, mits ik dat heb natuurlijk want elk jaar is weer een ander jaar, nu zie ik u denken je moet ook wat weten van de Vrouwelijke genen die vererft wordt? ja dat waar of niet, ik zelf geloof in de duivinnen die ik heb zitten en naar hun lijnen die er goed uit zien ,maar goed doe een na kweek aan het eind van elk jaar om van de goeie doffers(en hun nest ligger evt) een 2 tal jongen weer te kweken en doe dan precies het omgekeerde en doe dus het doffertje weg en hou het duivinnetje voor evt vervanging van een oudere duivin, als IK vindt dat deze meer potentie heeft dan 1 van hun. Ook krijg ik van mijn Duiven vriend J Bouma een aantal zeer streng geselecteerde duiven van zijn kweekhok ''Alle Wille''.   (je raad het al typisch Fries) 


Ja waarom deze gedachte?


​+ nou ten eerste heb ik niet de wereld aan tijd en lijkt me dit dus een ideale manier om het in korte tijd ver te schoppen met de doffertjes.

+ Alleen jonge doffers in je hok is makkelijk want dan kun je ook met hun op weduwschap spelen, met de jonge duivenvluchten.

+ En je hebt een kleine vergoeding voor de duifjes die je hebt verkocht dus WIN-WIN lijkt me,en je kunt zien wat hun doen op een ander hok dus heb je die info ook.